15/04/2022

Veliki petek: sedem zadnjih Jezusovih izjav na križu

To je sedem zadnjih izjav našega Gospoda Jezusa Kristusa, preden je umrl na križu. Njihovo dejansko časovno zaporedje ni bilo nujno povsem takšno, kot je navedeno tukaj.
 
"Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo."  (Lk 23,34)
Tisti, ki so našega Gospoda križali, se niso zavedali, da je on Mesija. Ne glede na to, da si niso zaslužili odpuščanja, nam je Kristus zapustil zgled, ko je molil za svoje sovražnike (cf. Mt 5,44).
 
"Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju." (Lk 23,43)
Umirajočemu kriminalcu je Jezus  zagotovil, da bo ob smrti skupaj z njim v nebesih. Ta človek ni storil nobenega dobrega dejanja, prejel ni nobenega zakramenta, Jezus mu ni obljubil, da bo šel zoret v vice, kajti odpuščanje grehov je v celoti po Božji milosti in po veri v našega Odrešenika Jezusa Kristusa.
 
"Žena, glej, tvoj sin! Glej, tvoja mati!" (Jn 19,26.27)
Jezus je pod križem zagledal svojo mater Marijo in apostola Janeza. Kot dober in sočuten sin je v času, ki vdovam ni bil naklonjen, poskrbel za svojo mater. 
 
Okrog devete ure je Jezus zavpil z močnim glasom: "Elí, Elí, lemá sabahtáni?" to je: "Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?" (Mt 27, 46)
S tem se je izpolnila prerokba iz Psalma 22.  Jezus se je zavedal popolne zapuščenosti  od svojega nebeškega očeta in prekletega zavoljo tistih, katere je s svojo smrtjo odkupil. Njegov nebeški Oče ga je naredil v greh, da bi  lahko tisti, ki Jezusu zaupajo, zadobili Božjo pravičnost (cf. 2Kor 5,21).
 
"Žejen sem."  (Jn 19,28)
Jezus je na tem mestu izpolnil dve mesijanski prerokbi, tisto iz Ps 22,16 in Ps 69,22.
 
"Oče, v tvoje roke izročam svojega duha." (Lk 23,46)
Naš Gospod je prostovoljno predal svoje življenje v popolni poslušnosti nebeškemu Očetu  in v zaupanju do njega (cf. Ps 31,2-6). 

"Izpolnjeno je." (Jn 19,30) 
Ta kratka poved ne pomeni le, da je konec njegovega trpljenja, ampak da je končano in izpolnjeno njegovo zemeljsko poslanstvo. Izpolnjenjene so bile vse zahteve postave in vse starozavezne prerokbe. Za vse, ki so v Kristusu, je bil v celoti plačan ves dolg greha. 
 
Bogu hvala!

Ni komentarjev: