08/01/2020

Drakonska verska zakonodaja na Kitajskem


Komunistični režim je v nekaterih predelih Kitajske kristjanom prepovedal praznovanje božiča. Kristjani in pripadniki drugih verstev trenutno strahoma čakajo, kaj jim bodo prinesli novi administrativni ukrepi, ki bodo začeli veljati 1. februarja letos. 

Ti ukrepi, ki so bili sprejeti lanskega 30. decembra, se sestojijo iz šestih poglavij ter 41 členov in bodo urejali "organiziranje, delovanje, nadzor in upravljanje verskih skupnosti," vse od nauka in zborovanja do letnih in dnevnih dejavnosti.  Neki kitajski pastor je to takole komentiral: "V praksi tvoja vera nič več ne pomeni, ne glede na to, ali si budist, taoist, musliman ali kristjan; edino, kar je dovoljeno, je vera v komunistično partijo Kitajske." Verske skupnosti se morajo podrediti vodstvu komunistične partije in implementirati "vrednote socializma". 

Decembra lani so pripadnikom neuradnih "hišnih cerkva" v petih kitajskih provincah uradno prepovedali verske shode ob božiču. 

Na temelju novih uredb bodo morali kristjani reinterpretirati verski nauk v skladu s čisto posvetnimi socialističnimi pogledi. Krščanstvo se bo moralo "pokitajčiti". Že septembra 2019 so morali v cerkvah province Henan  z zidov odstraniti Deset zapovedi in jih nadomestiti z izreki predsednika Xi Jipinga, iz cerkva v provinci Jiangxi pa so morali odstraniti podobe s svetopisemskimi prizori in križe ter jih nadomestiti s predsednikovimi portreti.


Ni komentarjev: