19/01/2020

Gospodov klic je nezadržen




 Ko pa je bil Janez izročen, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij 15 in govoril: "Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!"
Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. 17 Jezus jima je rekel: "Hodita za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi!" 18 Takoj sta pustila mreže in šla za njim. 19 Ko je šel malo naprej, je zagledal Jakoba, Zebedejevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta bila tudi v čolnu in popravljala mreže. 20 Takoj ju je poklical. In pustila sta očeta Zebedeja z najemniki v čolnu ter odšla za njim.  
(Mr 1,14-20) 

Ko je prišel naš Gospod v Galilejo, je začel z oznanjevanjem evangelija kraljestva. Že prej je Janez Krstnik pozival ljudi k spreobrnjenju (cf. Mt 3,2), Jezus pa je nadaljeval tisto, kar je Janez začel. Povzetek veselega oznanila (evangelija) je bilo oznanjevanje prihajajočega Božjega kraljestva. To, da se je Božje kraljestvo približalo (cf. Mr 1,15), pomeni, da  Bog vzpostavljal svojo vladavino nad srci in življenji ljudi, vzpostavitev te vladavine pa v praksi nastopi s spreobrnjenjem in vero.

Jezus je prišel z avtoriteto. To potrjuje dejstvo, da so prvi učenci, ki jih je poklical šli voljno za njim. Ko je pozval Simona Petra in njegovega brata Andreja, da postaneta ribiča ljudi, je s tem označil, da bosta z njim v občestvu in da bosta izpolnjevala poslanstvo, ki jima ga bo zadal. Nato je pozval Jakoba in Janeza, ki sta se tudi nemudoma odzvala njegovemu klicu, čeprav sta bila  iz premožne družine, kar dokazuje dejstvo, da je imel njun oče  manjše ribiško podjetje z najetimi delavci, onadva pa sta se podala v neznano v hoji za našim Gospodom.

Gospodov klic je nezadržen. Kogar On pokliče, ga zagotovo pritegne k sebi. Nekatere pritegne, da postanejo ribiči ljudi, jih pozivajo k spreobrnjenju  in vabijo v Božje kraljestvo. Kadar Bog rešuje, takrat zagotovo rešuje. Sam Jezus je rekel: "Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje." (Jn 3,16)

Ali veruješ vanj?


Ni komentarjev: