27/10/2013

Nedeljska brezbogoslužja

Na zgornjem posnetku je oglas za nedeljske shode, namenjene ateistom.  Ti shodi naj bi bili nekakšno posnemanje verskih  obredov, oziroma bogoslužij, seveda brez Boga. Na teh "brezbogoslužjih", kot sem jih na hitro poimenoval, kajti izraz Sunday assembly je težko dobesedno prevesti,  naj bi proslavljali življenje.  Te shode od januarja letos organizirata dva Britanca, Sanderson in Pippa. Eno od njihovih gesel je: "Good is great," ali po naše: "Dobro je véliko." Ne vem, kaj si predstavljajo pod tem "dobro", kajti v svetu, ki prisega na  relativnost in spreminljivost, so  besede kot take brezpredmetne. Proslavljanje življenja je sicer lepa stvar, kaj pa, ko se zgodi v naši bližini smrt?

Zanimivo se mi zdi, da tudi ta "verska" skupnost zbira denar, čeprav se brezbožniki glede tega tako radi obregujejo ob verske skupnosti. Iz tega sledi, da ne stane ne stane le religija v teistični ampak tudi v ateistični obliki (če vzamemo religijo kot neke vrste povezovanje).

Kot je razvidno iz  ilustracije, teh ljudi očitno ne zadovoljujejo tako imenovanimi znanstvene razlage sveta in o svetu, znanstvene delavnice in podobno, ampak hrepenijo po nečem več. Že sv. Avguštin je zapisal: "Zase si nas ustvaril, Gospod, in nemirno je naše srce."  Kristus pa vabi: "Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek." (Mt 11,28) Bodo njihova nemirna srca na teh shodih dosegla resnični počitek?  In kje je njihovo večno upanje? V niču? Ko bi le to bil  res nič!


Ni komentarjev: