20/05/2014

Komentar disangelija po Janezu


Slovensko čivkaško (tvitersko) sceno je v zadnjih dneh razburkala zgornja izjava, ki jo je podal g. Janez Turinek. Morda bi šle stvari malo hitreje mimo, toda omenjeni g. Turinek ni kdorkoli, ampak rimskokatoliški župnik na Senovem in v Koprivnici. Župnik pa naj bi, vsaj teoretično gledano, oznanjal evangelij. Toda rimskokatoliški kleriki to zelo poredkoma počnejo, poleg tega pa  si nekateri med njimi jemljejo čas tudi za politične komentarje in analize. V to kategorijo sodi tudi g. Janez Turinek. 

Seveda ima omenjeni g. Turinek pravico do svojega političnega mnenja in do njegovega izražanja. Vprašanje pa je, koliko je to za nekoga, ki opravlja tak poklic, modro in  skladno s poklicem. Če se cerkveni uslužbenci, četudi le na verbalnem nivoju, ukvarjajo s politiko, jih pač začne okolica gledati malo drugače, cerkev pa kot na politično ustanovo. Dejstvo je, da je rimska cerkev res tudi politična ustanova, saj  premore celo lastno državo, ki sicer meri toliko, kot malo večja kmetija, pa vendar je to država z vso pripadajočo birokratsko in diplomatsko mašinerijo, obveščevalno službo in vsem, kar še sodi zraven. Toda o tem sedaj ne bom pisal.

Pa preidimo na omenjeni tvit. Težko je odgovoriti, kaj bi bilo, če bi bilo. Ampak iz konteksta zgornjega tvita, ki mu pravim disangelij po Janezu, nam g. Janez Turinek že sugerira odgovor. Popolnoma jasno pa je, koga je imenovani mislil s "Slovenci". Narekovaji pomenijo, da gre za neprave Slovence, denimo priseljence, ali njihove potomce. To g. avtor še podkrepi  z omembo kosa oblačilnega artikla, ki ga imam (o groza!)  ravno zdajle na sebi, ne glede na moj zapriseženo slovenski pedigre. Ker med kategorijo, ki jo omenja g. Janez Turinek, ne sodijo le pravoslavci ali muslimani, ampak tudi npr. katoliški Hrvatje, je razžalil tudi svoje sovernike, morda celo kakega farana. Kje je tu kako krščanstvo? Je samo izvotljena religija in politika. 

Kaka desetina prebivalcev Slovenije prihaja ali izhaja iz bivših jugoslovanskih republik. Mnogi imajo tam svojce. Razumljivo je, da želijo pomagati. Prizadeti kraji so se že pred to katastrofo nahajali v revščini, zdaj so prišli z dežja pod kap in to ne le v prenesenem smislu. Glede na to, da je minilo že kar nekaj let, odkar sem srečal Abrahama, je moč pričakovati, da sem  tudi sam "okužen" z znanstvi iz nekdanje skupne države. Ni mi žal za razpadlo državo, kakršna je pač bila, žal mi je za medčloveškimi  odnosi, ki so se nekoč stkali.  Toda, če vzamem kriterij disangelija po Janezu, tudi jaz sodim med "Slovence" in trenirkarje (vsaj v tem trenutku), ker sem v imenu starih znanstev  podaril nekaj v korist poplavljenih. 

Čudna je tudi obramba g. Janeza Turineka, češ, da ga veseli, ker je privabil na tviter več ljudi, kot bi jih s svetopisemskimi citati (navajam po spominu).  Kvantiteta še zdaleč ne pomeni kvalitete, kar je razvidno tudi iz mnogih negativnih odzivov, ki so na zelo nizkem nivoju, pač v skladu z njegovim disangelijem. Tako privabljanje je kvečjemu koristno za napihovanje ega. Sicer pa, kar seješ, to žanješ (cf. Gal 6,7).  Sv. Pavel je lepo napisal: "Kajti zaradi vas se preklinja Božje ime med pogani, kakor je pisano." (Rim 2,24) Velika odgovornost je to...

In še pristen apostolski nauk za g. Janeza Turineka:  "Blagor vam, če vas zaradi Kristusovega imena sramotijo, saj nad vami počiva Duh slave, Božji Duh.  Nihče med vami naj ne trpi zato, ker bi bil morilec ali tat ali hudodelec ali ovaduh." (1Pt 4,14.15)  Dodajam: "Ali pa sramotilec "Slovencev" in trenirkarjev."  In še en poučen navedek: "Če je mogoče, kolikor je odvisno od vas, živite v miru z vsemi ljudmi." (Rim 12,18)  To zna biti zelo težko za tistega, ki ne veruje v odrešenjsko moč Vstalega, ampak v vse drugo... 


Ni komentarjev: