15/05/2020

Primer Olaf Latzel

KLIKNI za dostop do vira fotografije

Lutrovsko robustni pastor Olaf Latzel vodi župnijo sv. Martina v  nemškem pristaniškem mestu Bremen. V verskem pogledu stoji popolnoma na principih reformacije, kar danes, v času, ko naj bi veljalo nekaj milijard resnic, ni ravno popularno, vsaj pri velikem delu politike in pri medijih. V ta kontekst sodi tudi Evangeličanska cerkev v Nemčiji in njena hčerinska cerkev v Bremnu (Bremenska evangeličanska cerkev). 

Pastorja Latzla so se že večkrat lotili zaradi njegovih stališč do drugih religij, in sicer budizma, rimskega katolištva in islama.  Tokrat ga napadajo, ker naj bi na tečaju o zakonski zvezi izjavil, da je homoseksualnost v nasprotju z Božjim stvarjenjskim redom  in opozarjal na vpliv homoseksualnega lobija. Očitali so mu tudi, da naj bi označil homoseksualce kot kriminalce (tovrstno označevanje bi bilo res v nasprotju s krščansko etiko). Olaf Latzel je glede tega izjavil, da je bil narobe razumljen in se je opravičil. 

Latzla je napadel vodilni bremenski teolog in tajnik Bremenske cerkve Bernd Kuschnerus, češ, da je treba določene biblijske izjave glede homoseksualnosti razumeti v kontekstu prejšnjih časov, pri čemer cenjeni teolog pozablja, ali pa noče vedeti,  da je bil kontekst morale v Kanaanu pred nekaj tisočletji in tisti v Rimu pred 2000 leti zelo podoben današnjemu. To, kar zagovarja Kuschnerus, je bilo v starem Kanaanu in potem v grško-rimskem svetu nekaj povsem običajnega, toda Božjemu ljudstvu je bilo rečeno, naj ne dela enako, kot svet okoli njega, ampak naj ravna po Božjih postavah. 

Bremenska evangeličanska cerkev je sprožila disciplinski postopek zoper pastorja Latzela, kritiziral ga je tudi bremenski župan Andreas Bovenschulte (SPD), ki je član senata  tamkajšnje cerkve (sic!), proti Latzlu je bila že tudi sprožena policijska preiskava.

Za razliko od večine cerkvenih hramov Evangeličanske cerkve, ki ob nedeljah samevajo prazni,  je  bremenska Martinova cerkev solidno polna. Podporniki pastorja Latzla so že sestavili peticijo, namenjeno cerkvenemu vodstvu, v kateri zahtevajo, naj Olaf Latzel ostane na svojem službenem mestu. Do tega trenutka je peticijo podpisalo 15.790 ljudi.


Dostop do virov:

https://www.butenunbinnen.de/nachrichten/politik/disziplinarverfahren-latzel-martinikirche-100.html

https://www.katholisch.de/artikel/25487-homosexuelle-seien-verbrecher-rueckendeckung-fuer-umstrittenen-pastor

https://www.openpetition.de/petition/online/statement-of-support-for-pastor-olaf-latzel-bremen

Ni komentarjev: