07/05/2020

Krščanstvo je vpisano globlje v evropski DNK, kot kdo misli



Te dni sem prejel majsko številko mesečnika Evangelicals Now, v katerem sem na str. 28 naletel na kritiko knijge, ki jo je napisal angleški zgodovinar Tom Holland, in ki nosi naslov Dominion, The Making of the Western Mind. Knjigo sem naročil preko Book Depository (pri njih nasploh naročam knjige, ker ne zaračunavajo poštnine). 

Zahod je sicer postal izrazito sekularen, ampak pod to sekularnostjo se skrivajo vrednote, ki  izhajajo iz krščanskega izročila, ki je sicer mestoma predelano v funkcionalističnem smislu, mestoma postavljeno na glavo, a še vedno ne more skriti svojega resničnega izvora.

Tom Holland je svojo knjigo predstavil tudi v ustanovi De Balie v Amsterdamu, od koder je zgornja predstavitev. Začne se z odlomkom iz Janezovega evangelija (prolog), nato s predstavitvijo avtorja, sledi kratka Hollandova predstavitev knjige, nato pa daljši pogovor z avtorjem, ki ga je z avtorjem opravil direktor ustanove Yoeri Albrecht.  Na koncu je seveda neizogibna sekcija Vprašanja in odgovori...

Video traja malo več kot dve uri. 


Na  temo omenjene knjige si lahko ogledate tudi video na spodnji povezavi, v katerem  se je   s Tomom Hollandom pogovarjal Glen Scrivener.  Na YouTubu se najde še kakšen podoben pogovor.

https://www.youtube.com/watch?v=a0xCs2EfiXA


Ni komentarjev: