15/06/2013

V zavetju Božje roke

"Ponižajte se pod močno Božjo roko, da vas ob svojem času poviša. Vso svojo skrb vrzite nanj, saj on skrbi za vas." (1Pt 5,6.7)

Zgornje navodilo, ki ga je dal sv. Peter prvim kristjanom se zdi "tistim zunaj" bržkone kot znanstvena fantastika ali navadno nakladanje, za Božjega otroka pa pomenijo okrepčilo. 

Božje kraljestvo deluje obratno kot kraljestvo tega sveta. Kar je v svetu zgoraj, pomeni v Božjih očeh malo ali nič, kar je v svetu nepomembno in zavrženo, je pri Bogu visoko sprejeto. Ana, mati starozaveznega preroka Samuela, je v svoji hvalnici med drugim rekla: "Lok močnih se zlomi, slabotni pa se opasujejo z močjo. Siti se udinjajo za kruh, lačni pa delo odlagajo. GOSPOD deli uboštvo in bogastvo, ponižuje, pa tudi povišuje. Iz prahu vzdigne neznatnega, iz blata potegne ubogega,da ju posadi med kneze."  (1Sam 2,4.5a.7.8a) Življenje pod mogočno Božjo roko prinaša povišanje. Tega sicer bržkone ne bomo deležni na tem svetu, vendar moremo in moramo  verovati, da je Bog tisti, ki neprenehoma skrbi za nas. 

To ne pomeni, da nam ne bi bilo treba delati in skrbeti za vsakdanje stvari v življenju, ampak, da nam ni treba biti zaskrbljeni, ko pride kaka preizkušnja. Preizkušnje imajo namreč to neprijetno lastnost, da prihajajo in bodo vedno prihajale. Ravno zato se moramo zavedati, da je Bog neskončno večji od vseh naših  preizkušenj in okoliščin. Morda sicer ne premoremo velike vere,  imamo pa toliko bolj mogočnega Odrešenika. Zato lahko rečemo skupaj s psalmistom:  "Zares, to je Bog, naš Bog na vekov veke; on nas bo vodil prek smrti."  (Ps 48,14)


Ni komentarjev: