28/04/2021

Mračni čari zahodne demokracije


Včeraj sem najprej na Twitterju, nato pa še na Youtubu našel tale posnetek surovega ravnanja britanske policije ob aretaciji petinsedemdesetletnega pastorja Johna Sherwooda. Neprijetnemu dogodku je sledilo 21-urno pridržanje pastorja na policiji. In kaj je bil tisti strašni zločin, ki ga  storil pastor John Sherwood? Na ulici nekje v severozahodnem predelu Londona je povedal, kaj govori Sveto pismo o zakonski zvezi.  Sam Jezus je glede tega izjavil: "Ali niste brali, da ju je Stvarnik na začetku ustvaril kot moža in ženo in rekel: Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso.  Tako nista več dva, ampak eno meso." (Mt 19, 4b-6a. Cf. Mr 10,5-8), pri čemer se je skliceval na Božji red stvarjenja (cf. 1Mz 1,26-28). 


Danes mnogi ljudje bežijo pred resnico in si ustvarjajo svoje "resnice". Ena od posledic je vidna na zgornjem posnetku, ki se je zgodil v državi, katere vladarica je kot braniteljica vere (fidei defendrix)  in vrhovna upraviteljica Cerkve Anglije (Church of England) ob kronanju prisegla, da bo čuvala in ohranjala reformirano protestantsko vero.  Religiozna kulisa, ki jo Britanci prikažejo ob različnih svečanih priložnostih, ob katerih se škofje in kanoniki etablirane cerkve razkazujejo v bleščečih  pluvialih iz dragocenih tkanin, je eno, realnost pa nekaj drugega. Toda nekega dne bodo tudi kleriki te liberalne in odpadle cerkve morali pred Bogom polagati račune za to, da vodijo množico ljudi  direktno v pekel. Bog je potrpežljiv (cff. Neh 9,30. Apd 17,30), a se tudi ne pusti zasmehovati (Gal 6,7), vsaj ne na daljši rok. Pregovor pravi, da gre "po farjih vera dol", kar zelo drži. Anglikanska cerkev je imela leta 2019 manj kot 850.000 nedeljnikov. Le zakaj bi ljudje obiskovali cerkve, kjer se ne oznanjata postava in evangelij, ampak nekakšna vodena posvetna etika in seveda finost?  Kaj naj ljudje počnejo v cerkvi, katere škofje in drugi kleriki ne verujejo v temeljne postulate krščanske vere? Ta cerkev je popolnoma izgubila svojo "slanost", saj je Jezus rekel učencem: "Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo." (Mt 5,13)  Sol je konzervans, ki varuje živila, da ostanejo dlje časa užitna, enako ohranja določena kritična masa dejanskih kristjanov družbo pred moralnim razkrojem. Kjer ta masa izgine, gre z družbo počasi navzdol in v njej prevladajo druge ideje ter ideologije: potrošništvo, hedonizem, samoljubje in kar je še takega. Temu se potem prilagaja tudi zakonodaja, ki postaja vedno bolj sovražna do tistih kristjanov, ki še vedno resno jemljejo princip sola Scriptura.

Ne vem, ali je pastor John s svojim javnim oznanjevanjem kršil tamkajšnjo zakonodajo ali ne. Gotovo pa sta policista, ki sta starčku zvijala roko, ravnala prekomerno. Tudi odzivi na dogodek niso bili v prid surovemu ravnanju policije. To lahko slišimo na zgornjem posnetku, prilepil pa sem tudi fotografijo prvih odzivov na Twitterju. 

P.s. TUKAJ je opis dogodka, do katerega sem prišel danes popoldne.

Ni komentarjev: