30/03/2022

Päivi Räsänen in Juhana Pohjola oproščena obtožb "sovražnega govora"

 By Soppakanuuna - Own work, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41673761

    
   
O primeru Päivi  Räsänen sem na tem spletniku že tri krat pisal (5. 5. 2020, 14. 5. 2021, 31. 1. 2022). Pa si še enkrat na kratko poglejmo omenjeni primer.

Zdravnica, nekdanja notranja ministrica, sicer pa krščanska demokratka in poslanka v finskem parlamentu, predvsem pa kristjanka, Päivi Räsänen, se je najprej  znašla pod policijsko preiskavo, ker je izrazila nestrinjanje s sodelovanjem tamkajšnje zelo liberalne Evangeličansko-luteranske cerkve na  LGBT prireditvi. Prizadetim se je zdel posebej škodljiv citat iz Rim 1,24-27, ki se nanaša na homoseksualnost. Temu je dodala še retorično vprašanje: "Kako je lahko Biblija, kot temelj cerkvene doktrine,  skladna s povzdigovanjem sramote in greha, kot predmetov ponosa?" 

Njeno drugo "kriminalno" dejanje, ki naj bi ga zagrešila,  je knjižica, ki jo je izdala davnega leta 2004, v kateri govori o svetopisemskem pogledu na zakonsko zvezo.  Tretji "zločin", ki ga je zagrešila,  pa so intervjuji, v katerih je kritizirala tamkajšnjo luteransko cerkev v zvezi z LGBTQ problematiko.

Po skoraj dveh letih natezanja je prišla letos zadeva pred sodišče. Päivi  Räsänen in škof Misijonske škofije Evangeličansko-luteranske cerkve  škof Juhana Pohjola sta morala pred sodiščem braniti odločitev, da pišeta o spolnosti in zakonski zvezi v skladu s svetopisemskim naukom, ne  pa skladno z novotarijami, ki si jih je v zadnjih nekaj desetletjih izmislil svet. Finsko tožilstvo je označilo  citate, ki sta jih vzela iz Svetega pisma, kot "sovražni govor".  Urad vrhovne državne tožilke Finske  se je torej postavil v vlogo tožnika Božje besede, kar je precedens v sodobni Evropi. 

Danes, 30. marca 2022, sta bila Päivi  Räsänen in škof Juhana Pohjola na sodišču soglasno oproščena vseh obtožb. Tožeča stran bo morala plačati sodne stroške v znesku 60.000 evrov.

Bitka je dobljena, a vojna s silami teme še traja.  Ne gre namreč za boj ali tožbe z ljudmi ali proti njim, ampak za nekaj širšega: "Kajti ni se nam bojevati zoper kri in meso, ampak zoper vladarstva, zoper oblasti, zoper svetovne gospodovalce te teme, zoper hudobne duhove pod nebom." (Ef 6,12 EKU)


Washington Times

The Christian Post


Ni komentarjev: