07/01/2021

Greh in zdravilo

O, kako bi vas bilo sram, če bi lahko ljudje brali vaše misli!  Ali ni Božje oko deset tisočkrat bolj vredno upoštevanja? 
~ Richard Baxter
 
Si predstavljate, da je nekje velikansko platno ali ekran, na katerem bi se kot film predvajale vse tiste misli, ki vam hodijo po glavi, tako da bi jih lahko videli vsi ljudje? Priznam, da si tudi sam tega najrajši ne predstavljam. Toda Bog, ki je neskončnokrat bolj vreden našega upoštevanja, kot ljudje okoli nas,  vse to vidi in mora gledati vso našo sramoto.  Zato pravi apostol Janez: "Če rečemo, da smo brez greha, sami sebe varamo in resnice ni v nas.  Če rečemo, da nismo grešili, ga delamo za lažnivca in njegove besede ni v nas." (1Jn 1,8.10)
 
 Božja beseda, zapisana v Svetem pismu, zelo dobro pozna vse skrivnosti naše psihe. Zato pravi sv. Pavel:  "Saj ne razumem niti tega, kar delam: ne delam namreč tega, kar hočem, temveč počenjam to, kar sovražim." (Rim 7,15) Kristjani se velikokrat znajdemo v situaciji, ki zgleda brezizhodna in bi se najraje predali. To pa zato, ker preveč vrtamo vase in se premalo oziramo na Jezusa Kristusa, "začetnika in dopolnitelja  vere." (Heb 12,2a) Krščanska vera ima svoj sistem moralnih norm, vsebovanih v zapovedih, torej v postavi. S postavo, oziroma zapovedmi seveda ni nič narobe. Tisto narobe, kar nas zavira, je v nas in se imenuje greh. In zaradi tega je prišel Jezus na svet, kar je Pavel izrazil takole: "Zanesljiva je tale beseda in vredna popolnega sprejetja: Kristus Jezus je zato prišel v svet, da bi rešil grešnike, med temi pa sem prvi jaz." (1Tim 1,15) Janez pa pravi: "Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil in nas očistil vse krivičnosti, saj je zvest in pravičen." (1Jn 1,9)

Hvala Bogu, da nam ni treba obupovati, ampak se lahko ob vsakem času zatekamo k evangeliju, ki nam pravi, da je Jezus prišel na svet klicat grešnike (Mt 9,13. Mr 2,17. Lk 5,32) Bil je usmrčen zaradi naših grehov in bil znova obujen zaradi našega opravičenja (Rim 4,25).  Stati in obstati moremo edino v moči te vere.

Ni komentarjev: