01/01/2021

Pogled nazaj ter naprej in blagoslovljeno leto 2021!

"Jezus Kristus je isti, včeraj in danes in na veke."
(Heb 13,8)
 
Še eno leto je za nami. Ni nam treba dosti razmišljati, da bi ugotovili, da je bilo to leto polno preizkušenj.  Po vsej zemeljski obli se je razširila bolezen, ki jo  povzroča zelo majhno živo bitje, ki ne premore nikakršnega uma, edina stvar, ki jo obvlada je razmnoževanje in parazitiranje v tujih organizmih. In ta drobna stvarca je zaustavila celoten planet, z njo in njenimi smrtonosnimi posledicami  se ukvarjajo trume virologov, epidemiologov in zdravstvenih delavcev. Ponosni pripadniki človeškega rodu, ki najrajši ne priznavamo nikogar nad sabo, smo na koncu tako rekoč popolnoma odvisni od nekega drobcenega, nevidnega in nepredvidljivega organizma. V teh dneh smo mnogi ostali brez prijateljev in znancev, nekateri celo brez staršev, otrok ali sorodnikov. In smrtonosne žetve še kar noče biti konec.  Poleg tega smo letos spomladi in nato ponovno pred nekaj dnevi tudi pri nas začutili potres, ki je hudo prizadel sosednjo Hrvaško. Tudi ob tej in drugih naravnih katastrofah je človek tako rekoč nemočen. V glavnem rešujemo posledice, na vzroke pa tako rekoč nimamo vpliva. Marsikatera navada, ki smo jo gojili dolga leta, se je morala umakniti, pa vendar kljub vsemu ni bilo v tem letu vse črno.

Tudi avtor teh vrstic se je moral v tem letu odpovedati določenim stvarem, ki so se mu do sedaj zdele samoumevne. Jezil se je, ko je opazoval ljudi, ki so se zgodaj jeseni obnašali preveč frivolno.  Pozneje je tudi v njegovi okolici začela kositi bolezen in celo kakšna smrt kot  posledica virusa Covid-19. Toda bilo je tudi nekaj dobrih stvari, če začnem kar z upokojitvijo, ki mi je prihranila marsikatero službeno nevšečnost. Poleg tega sem se naučil določenih stvari, ki jih prej nisem znal narediti. Obiskal sem kraje, ki jih sicer najbrž ne bi, razen če bi me v to prisilila kakšna bolezen. Na ta spletnik sem spravil 367 objav, kar je rekord. Resnici na ljubo je šlo v veliki večini primerov za krajše misli, prevedene iz angleščine. Nekateri prevodi so slogovno boljši, drugi slabši, tretji morda zelo slabi. Prevajanje je zelo zahtevna stvar, upam pa, da je bil kateri od prevodov misli živih in pokojnih teologov tudi komu v blagoslov. Prebral sem tudi nekaj zanimivih knjig, v glavnem s teološko, zgodovinsko in družboslovno vsebino, nekaj tega me pa še čaka. 

In tako sem prišel do pogleda naprej. Težko rečem, kaj bom počel naslednje leto. Še vedno namreč velja tista Jakobova misel, kjer pravi: 
Poslušajte torej vi, ki pravite: "Danes ali jutri odpotujemo v to in to mesto; tam bomo ostali eno leto, trgovali in zaslužili,"  a sploh ne veste, kaj bo jutri. Kaj je vaše življenje? Dim ste namreč, ki se za kratek čas pokaže in nato izgine.  Rajši recite: "Če bo Gospod hotel, bomo živeli in delali to ali ono." (Jak 4,13-15)
Tudi jaz ne vem, kaj bom delal, ker ne vem niti, kaj se bo zgodilo naslednjo sekundo, kaj šele  naslednje leto. Torej, če bo Gospod hotel, bom živel in še kaj  napisal na tem spletniku, se dal cepiti proti koronavirusu, prebral nekaj knjig, opravil kup del pri hiši in morda celo kam odpotoval. 

Toda eno je pomembno: "Vem, komu sem veroval," (1Tim 1,12) in naslednje: "Jezus Kristus je isti, včeraj in danes in na veke."  (Heb 13,8) 
 
Blagoslovljeno novo leto in ostanite zdravi!

Ni komentarjev: