10/01/2021

Krivi preroki in ameriške volitve

 

Pravijo, da je Amerika dežela neskončnih možnosti, kar v veliki meri tudi drži, še zlasti, kar se tiče poplave takšnih in drugačnih cerkva, denominacij, sekt, religij in gibanj.  Nekatere krščanske skupnosti so čisto lepo pravoverne, druge so liberalne, tretje pa sicer konzervativne, a bolj ali manj heretične. V to skupino lahko zlasti štejemo razne skupnosti Besede vere (Word of Faith), evangelija prosperitete, novo apostolsko reformacijo in podobno. Te herezije se velikokrat tudi prepletajo. Gre za skupnosti, ki pripadajo široki paleti raznih karizmatičnih gibanj, za katera so značilna tudi prerokovanja. 
 

Ta prerokovanja znajo biti zelo problematična, saj se pri njih tako imenovani preroki poslužujejo najbolj čudnih metod. Nekaj tega si lahko ogledate v zgornjem videu. Pri tem, seveda, ne sme manjkati niti Božja beseda, zapisana v Svetem pismu, toda, joj! Ko se lotijo le-tega, nastane pravo mrcvarjenje, jemanje celih pasusov iz konteksta in podobno. Sestavni del njihovega nauka je, da lahko, če imamo pravo vero, premagamo vsako bolezen, kajti Božja želja je, da smo kristjani zdravi. Skladno s to "teologijo", oziroma herezijo, Bog tudi želi, da smo kristjani premožni. Če nimamo denarja, zdravja, službe ali česarkoli, moramo samo močno verovati in naše potrebe bodo potešene. Če naše materialne potrebe niso zadovoljene v obilni meri, smo krivi sami, ker imamo premalo vere. Gibanje je povezano z imeni, kot  so Kenneth Copeland, Benny Hinn, Paula White, Joyce Mayer in plejada drugih. Za njihove prerokbe je močno značilno, da se velikokrat ne uresničijo, kar pa niti njih niti njihovih poslušalcev nič kaj preveč ne moti. V zadnjem času so napačno "prerokovali", da bo na ameriških predsedniških volitvah zmagal dosedanji predsednik Donald Trump, toda očitno iz te moke ne bo kruha. Na tem mestu se ne mislim opredeljevati do sedanjega in bodočega predsednika, hočem le povedati, kako škodljivo je vedeževanje različnih lažnih prerokov. Božja beseda ima zelo dobro in nedvoumno definicijo lažn(iv)ega ali krivega preroka: "Morda porečeš v svojem srcu: 'Kako naj spoznam, katere besede GOSPOD ni spregovoril?'  Kadar prerok govori v GOSPODOVEM imenu, pa se beseda ne zgodi in ne izpolni, je to beseda, ki je GOSPOD ni povedal. V predrznosti jo je govoril prerok; nikar se ga ne boj!" (5Mz 18,21.22)

Na žalost se je  ta nevarni ter heretični virus "besede vere" in evangelija prosperitete razširil tudi k nam. V našem okolju, ki je že tako ali tako dovolj skeptično, taka prerokovanja nikakor niso v korist evangeliju, ampak ga sramotijo. Ponavljam: taka in podobna prerokovanja delajo evangeliju sramoto. Kot lahko vidite na posnetkih zaslona, ki sem jih posredoval, imamo tudi pri nas "preroka", ki  domnevno prejema nebeška videnja preko sanj.  Ne vem, kaj bi o njem rekla Baba Vanga, ampak sam se močno bojim, da ta gospod dobiva sporočila iz istega vira, kot jih je znamenita pokojnica. To pa je zelo nevarno zanj in za tiste, ki verjamejo ter zaupajo njegovim videnjem.  Apostol Janez pravi:  "Ljubi, ne zaupajte vsakemu duhu, ampak duhove preizkušajte, ali so od Boga, kajti veliko lažnih prerokov je prišlo v svet." (Jn 4,1) V našem primeru je je stvar izkazala kot lažna novica, lažno prerokovanje. Za take "preroke" je treba moliti. Mogoče se jih Bog usmili in jih spreobrne.

Ni komentarjev: